Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Miliczu?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Miliczu. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana sosem na bazie krowiego mleka. Dodatkami mogą być: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Miliczu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Miliczu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca przeniósł przysmak na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Moda na ten posiłek ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Miliczu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?