MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Festiwal „Wrocław Summer Classics” – Przeżyj muzyczne lato we Wrocławiu!

Festiwal „Wrocław Summer Classics” – Przeżyj muzyczne lato we Wrocławiu!

Słoweniec Egzon Kryeziu zostaje w Łęcznej na kolejne dwa lata

Słoweniec Egzon Kryeziu zostaje w Łęcznej na kolejne dwa lata

Polecamy

Agnieszka Dygant i Barbara Kurdej-Szatan w spodniach, które są hitem sezonu

Agnieszka Dygant i Barbara Kurdej-Szatan w spodniach, które są hitem sezonu

Uwaga na tusze do tatuażu i stałego makijażu! W nowych opakowaniach są bakterie

Uwaga na tusze do tatuażu i stałego makijażu! W nowych opakowaniach są bakterie

Nowe obowiązkowe wyposażenie samochodu. To musi mieć każde auto

Nowe obowiązkowe wyposażenie samochodu. To musi mieć każde auto