MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bez wątpienia król naszych parapetów. W naturze porasta...
fot. Falco (Pixabay.com)

Domowe gatunki storczyków. Sprawdź, którego masz storczyka i jak go uprawiać

To bez wątpienia król naszych parapetów. W naturze porasta drzewa tropikalnych lasów południowo-wschodniej Azji i północnej Australii. Warto wiedzieć, że ten storczyk ma swoją polską nazwę – ćmówka, ale najczęściej używa się spolszczonej nazwy botanicznej: falenopsis.

Falenopsisy mają mnóstwo odmian, a do uprawy trafiają najczęściej mieszańce, które są dobrze przystosowane do domowych warunków. To najłatwiejsze w uprawie storczyki, które kwitną długo i regularnie powtarzają kwitnienie, zdarza się, że kwitną kilka razy roku.

Ich kwiaty są duże, zebrane po kilka- kilkanaście na jednym pędzie, który wyrasta z kępy ciemnozielonych liści. Kwiaty mogą mieć przeróżne kolory, bywają także cieniowane i różnokolorowe, a także – pokryte wzorami (cętki, plamki, żyłki). Trzeba jednak wiedzieć, że nie ma niebieskich falenopsisów – jeśli takie spotkamy, oznacza to, że rośliny są barwione, a z czasem zaczną kwitnąć na biało.

Właśnie od falenopsisów warto rozpocząć uprawę storczyków.

Zobacz również

Liga Narodów Siatkarzy: Polacy bronią tytułu i szykują się do Igrzysk Olimpijskich

Liga Narodów Siatkarzy: Polacy bronią tytułu i szykują się do Igrzysk Olimpijskich

Wisła Kraków w barażach? Dziesiątki wariantów, jeden konieczny warunek

Wisła Kraków w barażach? Dziesiątki wariantów, jeden konieczny warunek

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka