W skrócie
Najczęściej na targu lub w dyskontach spożywczych spotykam zielone i białe szparagi. Niekiedy pojawiają się też fioletowe sztuki, ale jednak stanowią kulinarną ciekawostkę. Najczęściej wybieram zielone szparagi i robię z nimi rozpływające się w ustach risotto z kawałkami soczystego kurczaka. Co więcej, dzięki swojej gładkiej konsystencji i intensywnemu smakowi posiłek należy do mojego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie.
Risotto ze szparagami i kurczakiem – przepis na obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 4-6 osób
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g ryżu arborio,
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
- 1 pęczek świeżych szparagów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki,
- 1 cebula, posiekana,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
- 100 ml białego wina,
- 50 g startego parmezanu lub innego długo dojrzewającego sera typu bursztyn,
- 20 g masła,
- 20 ml śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oliwy z oliwek.
Do podania:
- 10 g parmezanu,
- 20 g świeżych ziół np.: posiekanej natki pietruszki, listków bazylii lub koperku.
Czytaj także:
Jak zrobić risotto ze szparagami i kurczakiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz i posiekaj cebulę z czosnkiem.
- Szparagi umyj, oczyść i pokrój na kawałki.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem na średniej mocy palnika.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż zmiękną.
- Dorzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
- W garnku umieść szparagi i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Następnie dodaj ryż arborio do patelni i smaż przez około 2 minuty, mieszając, aż będzie lekko przezroczysty.
- Wlej białe wino i gotuj, aż prawie całkowicie wchłonie płyn. Możesz je go zamienić na wodę lub bulion.
- Następnie stopniowo dodawaj gorący bulion, mieszając często, aż ryż wchłonie płyn.
- Kontynuuj dolewanie bulionu, gdy wcześniejsza porcja wchłonie się do ryżu.
- Mieszaj, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente, co zajmie około 18-20 minut.
- Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie gęsty, dodaj masło, śmietankę i parmezan.
- Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przed podaniem dopraw risotto solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
- Gotowe risotto ze szparagami i kurczakiem przełóż do głębokich talerzy.
- Jeśli chcesz, posyp dodatkowym parmezanem i posiekanymi świeżymi ziołami.
- Zachęcam, aby podawać od razu, aby móc rozpływać się nad wyjątkowym smakiem.
Taki prosty przepis jest jednocześnie bardzo domowy i zadowoli nawet wymagających smakoszy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?