4 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/f8/59/65f314250ce7f_o_large.jpg)
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com
Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci
Rabarbar
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.