W skrócie
Wiele osób przygotowuje świąteczne potrawy i ciasta z pomocą robota kuchennego. Jest on bardzo przydatny, zwłaszcza gdy nie mamy czasu ani ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Dzięki temu urządzeniu odpadają nam takie prace, jak mozolne ucieranie składników czy wyrabianie ciast. Podpowiadamy, jak przygotować z pomocą robota kuchennego m.in. idealne ciasto na pierogi, ekspresowy sernik, pierniczki na ostatnią chwilę czy ciasto francuskie, które możemy zamrozić na zapas.
Ciasto kruche na spód do sernika - przepis na kruche ciasto z robota kuchennego
Składniki:
- 150 g schłodzonego masła,
- 250 g mąki,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Jak przygotować kruche ciasto w robocie kuchennym?
- Wszystkie składniki umieściłam w naczyniu robota i miksowałam przez 30 sekund na średnich obrotach.
- Z takiej porcji ciasta można przygotować spód sernika lub jedną tartę.
Ekspresowy sernik przy użyciu robota
Składniki:
- 1 kg białego półtłustego sera,
- pół szklanki mąki,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 8 jajek,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- szklanka cukru,
- pół opakowania cukru wanilinowego.
Jak przygotować szybki sernik w robocie kuchennym?
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Do naczynia miksującego włożyłam wszystkie składniki oprócz białek, śmietanki i budyniu. Miksowałam 30 sekund na średnich obrotach.
- Białka i śmietankę miksowałam z budyniem przez 4 minuty. Dodałam do reszty składników i wymieszałam.
- Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i najpierw przez 10 minut podpiekłam spód z kruchego ciasta z poprzedniego przepisu.
- Na spód wylałam masę sernikową. Piekłam sernik niecałą godzinę.
Pierniczki z robota kuchennego
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g miodu,
- 50 g cukru,
- 100 g miękkiego masła,
- jajko,
- łyżeczka kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka przyprawy do piernika.
Jak przygotować pierniczki w robocie kuchennym?
- Do naczynia miksującego włożyłam masło i miód. Podgrzałam przez 3 minuty w temperaturze 60 stopni.
- Następnie dodałam do naczynia jajko, sodę, cukier, kakao, przyprawę piernikową oraz mąkę.
- Wyrabiałam ciasto przez 3 minuty.
- Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce przez trzy godziny. Po tym czasie można je rozwałkować i piec pierniczki 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Idealne ciasto na pierogi z robota
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 125 ml przegotowanej wody,
- szczypta soli.
Jak przygotować ciasto na pierogi w robocie kuchennym?
- Mąkę wsypałam do naczynia miksującego i stopniowo dodawałam wodę. Miksowałam przez dwie minuty.
- Wyjęłam gotowe ciasto z naczynia i zostawiłam na 15 minut, żeby odpoczęło.
- Uformowałam z ciasta kulę.
- Podzieliłam kulę na mniejsze części. Każdą część rozwałkowałam, a następnie wycinałam okręgi.
- Nałożyłam farsz i pozlepiałam pierogi.
- Wrzuciłam pierogi na gotującą się wodę, a od momentu wypłynięcia gotowałam 4 minuty. Wyjęłam łyżką cedzakową.
Ciasto drożdżowe na makowiec - przepis na ciasto drożdżowe z robota kuchennego
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 60 g drożdży,
- 4 żółtka,
- 50 g miękkiego masła,
- 120 g cukru,
- pół łyżeczki soli.
Jak przygotować ciasto drożdżowe w robocie kuchennym?
- Do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam drożdże i cukier. Przez minutę podgrzewałam w temperaturze 37 stopni.
- Dodałam mąkę, żółtka, masło i aromat wanilinowy. Nastawiłam wyrabianie ciasta na 2 minuty.
- Wyjęłam ciasto, przełożyłam do innej miski, przykryłam i zostawiłam do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Można nałożyć na nie warstwę masy makowej i zawinąć w roladę.
Ciasto francuskie z robota
Składniki:
- 200 g mocno schłodzonego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- dwie łyżki zimnej wody,
- sól.
Jak przygotować ciasto francuskie w robocie kuchennym?
- Do naczynia miksującego włożyłam masło, mąkę i sól. Miksowałam przez minutę na średnich obrotach, stopniowo dodając wodę. W razie potrzeby można dodać więcej wody wówczas ciasto będzie bardziej miękkie.
- Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na prostokąt i zawinęłam w papier do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto można wykorzystać od razu, np. do pasztecików z pieczarkami lub zamrozić.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?