Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piekarze odpoczną w święta. Ale tuż przed nimi mają pełne ręce pracy

Tomasz Pawlak
Wideo
od 7 lat
Przedświąteczny czas to okres wzmożonej pracy piekarzy. Makowce, pierniki, serniki i inne słodkości, ale także chleb musi dotrzeć do domów przed wigilijną kolacją. Zobaczcie jak pracują piekarze przed Bożym Narodzeniem.

Okres poprzedzający Święta Bożego Narodzenia to dla piekarzy czas intensywnej pracy. Jednocześnie stanowi on powód do dumy i satysfakcji. Produkty powstałe z tego wysiłku zagoszczą przecież na wigilijnych stołach.

Przedświąteczna gorączka w rzemieślniczej piekarni pana Edwarda Rybki w Gądkowicach, malowniczej miejscowości Doliny Baryczy, trwa praktycznie aż do samej Wigilii. Jednakże piekarze nie mogą liczyć na długi odpoczynek, ponieważ już w noc po pierwszym dniu świąt muszą ponownie stanąć przy piecach.

Małe, rodzinne piekarnie produkują pieczywo i ciasta na niewielką skalę. Jednak nawet w niedużych miejscowościach ta niewielka skala to pełne ręce roboty.

W Gądkowicach dostępny jest wyjątkowy chleb, komyśniak, pieczony tradycyjnie od kilku dekad. Ten wyjątkowy produkt zdobył certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” promujący regionalne, ekologiczne wyroby.

Warto przed świętami wesprzeć małe, rodzinne, często rzemieślnicze piekarnie, by przy wigilijnym stole ciszyć się tradycyjnym smakiem wypieków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na milicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto